De eindeloze kringloop van Moessorgski schilderijententoonstelling

Voorwoord schilderijententoonstelling

Sinds Moessorgski zijn lyrische suite “schilderijen van een expositie” heeft geïntroduceerd, wat één van de eerste duidelijke kruisbestuivingen tussen beeldende kunst en muziek was, zijn er talloze variaties van deze muziek te horen geweest. O.a. werd er in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, door de Japanse componist en synthesizer muzikant Tomida, een zeer succesrijke LP uitgebracht.

Het Stark-Linneman kwartet heeft nu een jazzvariatie van dit thema uitgebracht. Dit was de aanleiding voor de Kunststichting om het initiatief te nemen beeldende kunstenaars te interesseren om aan de hand van deze muziek nieuwe kunstwerken te vervaardigen. Daardoor kan de eindeloze cirkel van kunstzinnige kruisbestuivingen doorgaan.

Doordat de Kunststichting 20 jaar lang contacten tussen nationale en internationale kunstenaars had, was het mogelijk een aantal van deze te interesseren om aan dit project mee te werken.                                                    Zo zijn uit Polen prof. dr. Malgorzata Andrzejewska, uit Engeland Janet Bee Brown, uit België Ivo Teuwen, uit Duitsland Karsten Panzer en Caroline Baum, uit Oostenrijk Ben Dahliwal, uit Frankrijk Jocelyne Darnand en ten slotte uit Nederland Alex Schellenberg, Martin Klopstra, Foke Stribos en Harald Jassoy.

Deze lijst is nog niet volledig. Er zijn nog onderhandelingen met een tweetal kunstenaars.

Door het digitale tijdperk is nu mogelijk dat de aangeleverde kunstwerken niet fysiek, maar digitaal samengebracht kunnen worden. Het eerste doel is om deze tijdens een nog uit te voeren concert achter het kwartet op een groot doek te projecteren. Daarnaast is een expositie gepland en een catalogus met de afbeeldingen van de kunstwerken met de motivatie van de kunstenaars.

Het  proces om dit alles tot stand te krijgen is al 2 jaar aan de gang en zal naar verwachting nog wel een tijdje duren.

Harald Jassoy,

Voorzitter Kunststichting Goedereede